D2Hi - anesthesioloog aan het woord.

EDGAR KAASSCHIETER


ANESTHESIOLOOG • VOORZITTER VAN DE VERENIGING VAN MEDISCH SPECIALISTEN


Afgelopen jaren hebben wij in de SMK gewerkt aan de realisatie van nog niet eerder vertoond OK concept.


Vanaf het allereerste begin hebben wij het doel gehad om bij oplevering een OK neergezet te hebben die over 10 jaar nog steeds state of the art is. In de ontwikkeling hebben comfort en safety by design voor zowel patiënt  als het OK team continue voorop gestaan.


Meerdere operatiekamer bouwers konden ons niet overtuigen met hun ideeën. We zijn daarom begonnen zelf een concept te ontwikkelen en hebben in deze zoektocht als eerste onze scoop verbreed naar andere industrieën. Er zijn meerdere sectoren die ook super schoon en hoogtechnologisch werken. Wat kunnen we van hen leren en is het mogelijk om die technieken in te passen binnen een operatiekamer?


Als eerste in ons concept hebben we van de operatiekamer een kamer gemaakt waar op elke plek in deze kamer een luchtkwaliteit heerst die voldoet aan de strengste richtlijnen rondom luchtbehandeling. Zeg maar een soort van clean room. Hierdoor ontstaat een enorme hoeveelheid extra werkruimte en zijn allerlei ingewikkelde positioneringen verleden tijd geworden.


De wanden in de operatiekamer zijn volledig bacteriostatisch, stoten stofdeeltjes af en zijn naadloos aan elkaar verlijmd. Ook zijn de wanden volledig flush geworden om de luchtbewegingen zo min als mogelijk te verstoren en stofhoekjes tot het verleden te laten behoren. Het plafondconcept is daarnaast grondig aangepakt.


De verlichting is naar elke kleur aan te passen, we hebben het aantal pendels weten te halveren en de beeldschermen in de OK wanden ingebouwd en vergroot naar ruim 2 meter bij 2 meter (85 inch). Door de techniek buiten de eigenlijke operatiekamer omgeving te brengen blijkt het mogelijk om niet-medisch gecertificeerde technieken goed binnen de operatiekamer te kunnen gebruiken. Dit vergroot de mogelijkheden aanzienlijk en reduceert tegelijkertijd de kosten.


Als laatste grote innovatie hebben we de gehele bediening van de operatiekamer naar één interface gebracht die de gehele operatiekamer integraal aanstuurt alsook het operatieproces continue ondersteunt. Door deze centrale interface is één oogopslag te zien hoe de status is van de OK, is alle techniek aan te sturen en kunnen vele safety issues software matig zodanig ingesteld worden dat het gewenste gedrag af gedwongen kan worden. Door bv een deurlock in te bouwen is het tijdens een operatie niet meer mogelijk om een onvoorziene deurbeweging te maken of zonder een uitgevoerde time out kan een electieve ingreep niet verder gaan.


Nu de OK in gebruik is genomen durf ik als anesthesioloog de uitspraak wel aan dat we een operatiekamer in gebruik hebben genomen die zijn tijd ver vooruit is en over 10 jaar de standaard zal zijn.